luni, 1 februarie 2016

Să ne spălăm pe cap. Dar cum și cu ce?

Unii dermatologi spun că părul trebuie spălat cât mai des, alții, dimpotrivă, că șamponarea să se facă mai rar. Chiar dacă părerile sunt împărțite, majoritatea sunt de acord că între două spălări trebuie să treacă cel puțin 48 de ore, iar asta indiferent de tipul de păr ori de scalp. Eee, aici începe distracția căci deși pare banal, spălatul părului și al scalpului (pe românește, pielea capului), au reguli pe care e bine să le ținem minte. 

foto: thejewishlady.com

Diagnoza

Înainte să ne cumpărăm un șampon, trebuie stabilim ce fel de păr avem - normal, cu tendințe de îngrășare, fragil, uscat, vopsit sau natural. În plus, trebuie să ținem cont și pielea capului. Motivul? Poluarea, stresul, vopsitul des, fixativul, pot avea efecte negative asupra scalpului. Iar în unele cazuri, acesta devine sensibil și are nevoie de un șampon special, denumit șampon de echilibrare al Ph. (Nu vă speriați, căci se găsesc în comerț și la farmacii, printre altele sub brandul Biosilk, Gerovital, Bioderma, Elmiplant, Vichy.
Dacă scalpul este unul sensibil iar părul cu sebum, cel mai indicat ar fi să folosiți două tipuri de șampon. Un șampon de echilibrare al Ph pentru pielea capului și unul pentru păr gras, cu care să vă spălați pe lungimea părului. Sunt și persoane care au păr cu tendință de îngrășare doar spre vârf, situație în care e bine să folosească șamponul pentru păr gras doar pentru această porțiune.

Apă fierbinte?

Niciodată. Părul se spală cu apă călduță iar șamponul nu se aplică direct pe cap ori pe păr. Puneți în palmă, și frecați palmele ca să obțineți spumă și abia apoi îl distribuiți pe părul care, atenție, trebuie să fie foarte bine udat. Nu e nevoie de mult șampon. Strică și e risipă. Usucă părul inutil și te face doar să cheltui mai mulți bani.
Șamponarea se face dinspre margini spre vârful capului unde nu se insistă foarte mult, deoarece e zona cea mai sensibilă. De regulă, se face o singură dată și se repetă numai și numai dacă părul este murdar. Apoi se clătește bine și se elimină excesul de apă și abia apoi se aplică balsamul ori masca de păr. Dacă părul e foarte ud, acesta nu va absorbi substanțele hrănitoare.
Încă ceva! Balsamul și masca se aplică numai pe lungimea părului, nu și pe scalp. Puneți puțin dar lăsați să acționeze cât mai mult, ca părul să se hidrateze. Aveți grijă să vă clătiți în final cu apă din belșug, pentru că dacă balsamul rămâne pe firele de păr, îl sufocă și în timp, se usucă, devine fără viață și fără volum.

  • Pont: În loc de balsam, puteți folosi un tratament cu oțet de mere: oțetul curăță scalpul, este bun ca tratament antimătreață, iar părul îl face mai strălucitor, mai bogat și îi previne îngrășarea. Tratamentul se aplică după șamponare, o parte oțet cu o parte apă călduță. Se pune amestecul pe scalp și pe păr iar apoi se clătește cu apă. Garantat, părul va fi la fel de strălucitor și mătăsos ca după balsam.

Uscător sau fără?

foto: thejewishlady.com
Nu uitați că părul nu e o bucată de cârpă. Nu îl stoarceți. Presați ușor cu mâinile iar apoi înfășurați-vă capul cu un prosop până va absoarbe apa. Nu este indicat să pieptănați părul ud. Așteptați să se usuce un pic apoi descâlciți-l, cu grijă, folosind un pieptene cu dinți rari. 

Dacă puteți, uscați-vă părul natural, la aer. Dacă nu, folosiți un uscător care protejează părul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu